Terug naar de hand met de Maker Movement

In het (basis)onderwijs lijken vakken als muziek, handvaardigheid en techniek een minder belangrijk onderdeel van het curriculum te vormen. Zo lijken er langzaam generaties te ontstaan die niet opgroeien met het idee om zelf dingen te maken. Het zijn generaties die wel goed met touchscreens om kunnen gaan, maar niet weten hoe het apparaat zelf werkt. Dit fenomeen is ook terug te zien in nieuwe apparaten die niet eens meer uit elkaar kunnen worden gehaald. Kijk maar naar de high end telefoons en tablets die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, daarbij is het vaak al bijna niet meer mogelijk om zelf het scherm, het geheugen of een batterij vervangen. Hetzelfde geldt voor computers die na aankoop niet of nauwelijks meer aan te passen zijn. Bij veel van bovenstaande voorbeelden kan je tot op zekere hoogte nog wel onderdelen laten repareren door de bedrijven zelf (al krijg je vaak gewoon een heel nieuw apparaat omdat het teveel moeite kost om het snel te repareren). Het probleem is dat het merendeel van de consumenten hun vaardigheden verliezen om zelf iets te repareren. Er ontstaat een fenomeen waar ‘de hand’ lijkt te verdwijnen. Iets wat al eeuwenlang een fundamenteel deel uitmaakt van het mens zijn.

Een tegenstroom die er de afgelopen jaren is te zien, is die van de Makers, ookwel de Maker Movement genoemd. De Maker Movement gaat over maken, maar vooral ook over de mensen erachter: de Makers. Een Maker is iemand die iets met zijn handen maakt. Het maakt niet uit of je iets doet met robotica, 3D-printers, hout- of metaalbewerking, weven of breien. De Maker Movement zoekt juist naar de connectie tussen alle Makers die iets doen. Het is als het ware een netwerk waar je al deel van uitmaakt door te zeggen “Hoi, Ik ben een Maker en dit is wat ik doe…”.

De focus van de Maker Movement ligt bij het leren van praktische vaardigheden en de toepassing daarvan. Het maken zelf hoeft niet alleen te duiden op een economische drijfkracht of vorm van zelfredzaamheid, maar heeft vaker te maken met een vorm van zelfexpressie. Dit kan vanuit een Do it Yourself (DIY) of een Do it with Others (DIWO) principe.

The Maker Movement Manifesto, Bron: McGrawHill Education Business Blog, by ImageThink.

De Maker Movement wordt gebruikt als een overkoepelende term voor onafhankelijke uitvinders, ontwerpers en knutselaars. We leven in een tijd waar iedereen uitvinder of maker kan worden, iedereen met de juiste mindset kan bijvoorbeeld een project starten op Kickstarter, een winkel openen op Etsy of gezamelijk nieuwe software schrijven via Github. De makers combineren als het ware een vorm van zelfredzaamheid met zaken als open-source learning en nieuwe ontwikkelingen zoals 3D printers. De creaties, die worden ontwikkeld in lokale workshops of eigen werkplekken, vormen zo een tegenpool van de generieke, massa-geproduceerde, producten.

Nu ik erop ben gaan letten, zie ik ook steeds vaker Makers om me heen, en als je erop gaat letten, zie jij ze vast ook. Het zijn de mensen die nieuwe gadgets ontwikkelen, maar ook de mensen die hun eigen truien breien, mensen die urenlang sleutelen in garages of knutselen op zolders, mensen die zelf groenten en fruit verbouwen en misschien ook wel hun eigen bier brouwen.

De makers van de Maker Movement staan met elkaar in verbinding en vormen een community, dit kan zowel lokaal als globaal zijn. Online weten makers elkaar te vinden en worden ideeën en projecten gedeeld, nagemaakt en verbeterd. Fysiek kunnen makers elkaar ontmoeten in Fablabs, Makerspaces of gedeelde werkplaatsen [daarover zullen we binnenkort andere blogposts publiceren].

Het MaakMuseum speelt in op deze Maker Movement. Het museum richt zich zowel op het Maakindustrie als op de Maatschappij, het zogenoemde MaMa-principe. Met het MaakMuseum creëren we een verbinding tussen het MaMa van toen, nu en morgen. Een dat museum maken we niet alleen, dus maak het met ons mee!

Meer weten? Bekijk hieronder een filmpje ter introductie van de MakerMovement en blijf ons volgen voor komende artikelen en meer inspiratie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *