Makermuseum onderzoekt!

Thomas-2
Hallo! Ik ben Thomas Franke en sinds februari dit jaar loop ik stage bij het Makermuseum. Tijdens mijn stage denk en werk ik mee aan de realisatie van dit museum en netwerk en krijg ik de kans om mijn afstudeerscriptie in de praktijk toe te passen voor het Makermuseum.
Afgelopen september ben ik begonnen met mijn vierde en laatste jaar aan de Reinwardt Academie, een bachelor opleiding Cultureel Erfgoed. Mijn afstudeerjaar begon met een scriptie waarin ik onderzocht hoe je als Nederlands museum de opkomende Maker Movement aan kan trekken als nieuwe doelgroep.

In deze periode onderzocht ik de kwaliteiten en kenmerken van de Maker Movement als beweging in de samenleving en sprak daarbij verschillende experts op dat gebied, waaronder Theo Meereboer met het Makermuseum. Theo kende ik al uit voorgaande Reinwardt projecten waar hij het Makermuseum bij studenten als casus introduceerde.

Tijdens dit onderzoek vertelde Theo mij meer over de urgentie en het gedachtegoed achter het Makermuseum in oprichting. Daarbij vertelde ik hem over mijn onderzoek en de doelen daarin. Deze liggen namelijk erg dicht bij de doelen van het Makermuseum. Het gaat over hoe de Nederlandse erfgoedwereld een connectie kan maken tussen de oude makers en de nieuwe makers, oude industrie en nieuwe industrie, fabriceren in het verleden en de huidige fabricage, techniekeducatie en (kunst)onderwijs! En hoe dit museum naast een ondersteunend netwerk voor musea, scholen, bibliotheken en makerspaces + fab-labs een innovatieve broedplaats en proeftuin kan worden waar ruimte is voor debat en reflectie.

Ter afsluiting van mijn afstudeeronderzoek heb ik een quick-scan en handleiding voor musea gemaakt waarmee ze actief aan de slag kunnen gaan met de Maker Movement. Tijdens mijn stage combineren we dan ook mijn uitkomsten met de praktijk van het Makermuseum. Iets waar ik mij de komende maanden veel mee bezig zal gaan houden!

1 Response

  1. Marie-Luise zegt:

    Beste Thomas! Ik weet nog steeds niet zo goed waar het Makermuseum over gaat!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *