Maak het mee vanaf het begin

IMG_1749Sinds begin 2014 spelen we met de gedachte aan een Maak- of Makermuseum. Dat is een museum waar maakindustrie en maatschappij centraal staan.  Waar doen, maken, repareren, leren en reflecteren voorop staan. Zowel historische kennis, ervaring en objecten van en over de maakindustrie, als (vooral) de huidige maker movement met een actieve maker space zullen dit museum bepalen.  Ook de maatschappelijke impact van maken, veranderingen in de samenleving als gevolg van het nieuwe maken en het maker-onderwijs vormen een fundament onder dit museum; een museum in oprichting.

Het museum is er dus nog niet. Misschien nog lang niet, maar misschien ook binnenkort. We gaan op ontdekkingstocht om een ander museum te formuleren, een museum dat vooral een netwerk is van organisaties, maker spaces, musea, collecties en vooral van enthousiaste mensen ie iets willen betekenen voor de samenleving.

IMG_2114De gedachte vatte post toen we in 2014 bezig waren met een nieuwe visie, concept en koers voor het gemeentemuseum in Weesp. Daar was het toen niet mogelijk zo’n museum te realiseren. Toch is het een levensvatbaar idee, denken wij en met ons steeds meer mensen.
Op 12 februari j.l. waren we in Museum Rotterdam bij de tentoonstelling Wat maken we nou? en daar zagen we ongelooflijk veel inspiratie, goede ideeën en slimme concepten. Hier willen we op voortborduren en er een blijvend museum van maken.

Zelden krijgen we de kans een museum van scratch op te zetten, zonder ballast, maar ook zonder verleden en al helemaal zonder financiering. Ballast komt echter vanzelf,  verleden valt te verzamelen en aan financiering kunnen we werken. We zetten koers naar een museum dat helemaal van deze tijd is en daarbij tegelijk het erfgoed koestert. Er is een unieke kans dit museum als een samenwerkingsproject te maken, een idee dat groeit, meer ideeën aantrekt en gaandeweg een beweging in gang zet; een makersbeweging. Dit museum wil doen en denken, produceren en tonen, verzamelen en verkopen en zo een bijdrage leveren aan zowel cultuur als bedrijvigheid.

IMG_2100Samen kunnen we dit museum construeren tot een ontmoetingsplek waarin we maken, uitvinden, nadenken, reflecteren, plannen smeden en uitvoeren. Een museum dat zich sterk maakt voor een actieve, betrokken, solidaire en coöperatieve samenleving door initiatief te tonen, door te ondernemen en door met ziel en zakelijkheid breuken in de samenleving te herstellen.
De relatie tussen mensen en productiemethoden, tussen mensen en technologie, mensen en wetenschap, mensen en kunst en tussen mensen onderling is helaas vaak verstoord. Wij maken werk van deze relaties.

Daarin maken educatie, participatie en inclusie een belangrijk onderdeel uit van het museumconcept. We willen aan de slag met een maker space, repair café, fablab, workshops, maar ook met tentoonstellingen, lezingen, debatten. Eerst gaan we uitvinden hoe we dit kunnen doen.

Maak je het mee?