De wereld vermaken

Mijn moeder was vroeger erg handig met om het even wat voor materiaal en maakte vaak van de nood een deugd door onconventionele oplossingen te verzinnen voor alledaagse problemen. Soms bleef het echter bij het aanpassen van bijvoorbeeld een broek, die van mijn broer geweest was, naar een iets kleiner model voor mij; dan had ze de broek ‘vermaakt’.  Ze was wel in voor nieuwe ontwikkelingen en producten, terwijl ze tegelijk de oude ambachten beheerste; als ze nu nog geleefd had zou ze 93 geweest zijn. Dus vraag ik me af, wat ze nu van 3D printen had gedacht, en de mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf stoffen te printen, knopen, ritsen en andere accessoires. Waarschijnlijk had ik een boeiend gesprek met haar gehad over de outfit die minister Bussemaker voor Prinsjesdag liet ontwerpen en fabriceren.  Zie daarvoor de video onderaan dit bericht.

Hoe wordt de wereld vermaakt?
Dat brengt me op de volgende vraag: wat zie jij als belangrijke effecten of kansen van 3D printen in jouw werk, huis, hobby? Welke ambitie roept het in je wakker? Zie je oplossingen voor eeuwenoude problemen? Ontstaat naar jouw idee een nieuwe economie en hoe dan? Wat zullen de grootste veranderingen zijn, welke consequenties heeft dat? Kortom: hoe wordt de wereld vermaakt tot een passend model?
Je kunt het ons laten weten door op dit bericht te reageren of een mail te sturen.

Waarom we dit doen
We willen met het Makermuseum een overzicht bieden van alle ontwikkelingen in het maken, inclusief de maatschappelijke impact daarvan, van de afgelopen eeuwen tot en met de toekomst. Voorzover we die toekomst kunnen overzien. We willen deze ontwikkelingen ook van context en discussie voorzien. Daarin zijn jouw opinie, jouw inbreng, jouw dromen en jouw realisaties van belang. Wat maak je? Waarvoor zouden nieuwe, slimmere, humaner en duurzamer oplossingen moeten komen?
Zie je een kloof ontstaan tussen de nieuwe technologieën en de oude manier van doen en denken? Hoe overbruggen we die kloof? Vraagt het om andere educatie, ander onderwijs?

Dat zijn alvast een heleboel vragen die je hopelijk aan het denken zetten!

3DPrintUpdate
Om je een indruk te geven van nieuwe ontwikkelingen, blikken we even terug op de #3DPrintUpdate in Pakhuis de Zwijger, waar namens het MakerMuseum Charlotte en ondergetekende op maandag 14 september aanwezig waren. In ruim twee uur tijd kwam een indrukwekkend en aanstekelijk overzicht van de stand van zaken in de (Nederlandse) 3D print-wereld voorbij en werd ons een vooruitblik op de nabije toekomst gegund. Een video verslag van dit evenement vind je hier: https://vimeo.com/139315854

Schermafbeelding 2015-09-15 om 21.22.42De aftrap werd gegeven door Brian Garret van 3D Hubs. Stel je voor: ruim 22.000 3D printers wereldwijd die ongeveer een miljard mensen lokaal kunnen voorzien van de gewenste 3D prints. Dat is, zeggen zij zelf, een grotere dichtheid van vestigingen dan MacDonalds… De netwerk gedachte is duidelijk: je hoeft niet alles zelf te bezitten, want zodra er gedeeld wordt, kun je overal terecht. 3DHubs heeft inzicht in prijzen, kwaliteit, toegankelijkheid en bemiddelt bijvoorbeeld in de betalingen. Daarmee wordt deze toepassing voor veel mensen veel toegankelijker. En dat zorgt dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan.

Daarna was het de beurt aan (rooie) Joris van Tubergen (Fablab Utrecht). Joris is een bevlogen ontwerper, uitvinder en expert op het gebied van 3D-printing en hij doceert digitale fabricage bij diverse onderwijsinstellingen ao TU Delft, HKU, ArtEZ en WDKA. Hij wordt niet alleen overal gevraagd, maar is ook (nagenoeg) overal voor te porren als daar een uitdaging in zit.
De tentoonstelling met beelden uit een chocolade 3D printer was vergelijkbaar met een idee wat wij een jaar geleden in het Gemeentemuseum Weesp wilden realiseren, in verband met de link naar de historische Van Houten Chocoladefabriek aldaar. Zeker zo interessant is de video van een levensgrote olifant die hij printte op Schiphol (https://youtu.be/oH–XMgZsuw).

Vervolgens kwamen achtereenvolgens Print+, Hedwig Heinsman van DUS architects en Joris Laarman aan bod. Print + biedt feitelijk een toegevoegde dienst voor mensen die zelf (ergens) een aantal basiselementen voor een koptelefoon kunnen printen; geheel naar eigen smaak en kleurgevoel. Dan levert print + enkele (hoogwaardige) essentiële elementen en je kan zelf je eigen koptelefoon in elkaar zetten. Daardoor is het ook eenvoudig om onderdelen gaandeweg te vervangen. Op de avond zelf werd een kickstarter project van Print+ in gang gezet, waarmee je dit project kunt helpen mee-financieren. Over co-creatie gesproken…

Schermafbeelding 2015-09-15 om 22.47.47Hedwig Heinsman zette nog eens extra de vaart erin en vertelde o.a. het verhaal over het 3D geprinte grachtenpand, dat over de hele wereld de aandacht trok. Feitelijk vertaalden ze een ‘gewone’ 3D printer naar de grootte van een fikse container, waarmee opeens ook hele grote onderdelen geprint konden worden. Een waanzinnige interessant project, dat vooral heel veel ervaring opleverde. En hel veel nieuwe techniek en toepassingsmogelijkheden. Vooral het betoog van Hedwig over de nieuwe duurzame en biodegradeerbare materialen die ze aan het ontwikkelen is, maakten op mij veel indruk. Ter plekke bouwen, functies meteen in wanden integreren, kostenreductie en oplossingen vinden voor ogenschijnlijk onoplosbare stadelijke problemen, dat is wat 3D printen ook te bieden heeft.

Tot slot gaf Joris Laarman een prachtig overzicht van toepassingsmogelijkheden die er nu al zijn en die eraan zitten te komen. Meest opvallende project nu is wel de brug over de gracht die met 3D printrobots gemaakt wordt uit staal. Daarin verenigen zich veel nieuwe en revolutionaire technieken. Wil je weten hoe dat werkt? bekijk dan deze pagina met video.
Dus lopen we in de nabije toekomst over een #3D geprinte brug naar een geprint huis? Bouwen we onze eigen stoel (samen) door puzzelstukjes te printen, als een vorm van ‘crowdfabrication’?

Ten overvloede een link voor als je de bijeenkomst en presentaties nog eens wilt bekijken.

Aan jou nu de eer: hoe denk je dat de toekomst eruit kan zien oncer invloed van 3D printen en/of het nieuwe maken? Wat verandert er of wat zou er hoognodig moeten veranderen? En wat betekent dat voor de samenleving? Laat het ons weten door te reageren of een mail te sturen. Jouw mening maakt het verschil!

Tot slot: een maker in de regering, Minister Bussemaker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *